Звіт учасника DrupalCamp Kyiv 2013

Завершився черговий Киевский Кемп 2013.
На жаль мені не вдалось потрапити на закриття, але на всьому потоці про Drupal 8 і 1.5 круглих столах я побував, чому дуже радий.
Доповіді, на яких я був і мої короткі коментарі до них.

Перший день

Дякую Валерію Тузу за оглядову доповідь по Сімфоні, яка була дійсно необхідною для повноти розкриття теми по 8 версії Друпал. Я особисто не програміст Сімфоні, але, працюючи над чергою завдань вісімки дуже часто стикався із тими її компонентами, які наразі використовуються в ядрі і було дуже цікаво для мене побачити їх безпосередньо з точки зору фреймворка.

Нехарактерна для Друпал спільноти доповідь, але дуже цікава. Я був здивований, що на доповіді була така мала кількість слухачів, хоча сама тема - для кінцевих користувачів і розробників - хостинг в хмарах. Особисто дякую Сергію Поплавському і компанії Майкрософт за змістовну викладку матеріалу по shared хостингу, на якому присутнє автоматичне встановлення Acquia Drupal 7ї версії і за відповіді на всі запитання, які в мене виникли по ходу. Особисто мені сподобався рівень сервісу і технічного опису Windows Asure хостингу.

Юра Герасимов продовжив тематику вісімки і в якісному порівняльному форматі 7vs8 показав, що таке сервіси і що вони замінили собою. Тим, хто не побував на цій доповіді - обов`язково ознайомитись, так як без цих знань Друпал 8 - темний ліс

Я обрав ризикований підхід для доповіді - розповідав про систему плагінів на прикладі щойно доданого патчу по Actions API чим схоже дуже втомив зал і ускладнив занадто досить просту тему. В найближчий час постараюсь викласти слайди постфактумом.

Якщо б не ця презентація Андрія Постнікова, мою доповідь мали б право закидати гнилими помідорами разом із доповідачем ). Дякую Андрію за змістовну і оглядову доповідь по сутностям в вісімці із розжовуванням що це і як це. 

Другий день

Тарас Омельяненко розповів чому Twig і як Twig. Нова система шаблонів в вісімці заміняє PHPtemplate і слава богам Друпала. Запитань із залу було багато. Головні запитання були саме по новій технології виводу, адже тепер потрібно гавнокод перенести із шаблонів в препроцес, що повинно перенести розробку шаблонів на новий більш якісний рівень. Тарас просив допомоги перед доповіддю і я радий, що вона йому не була потрібна.

Доповіді Костянтина Комеліна і Катерини Маршалкіної вразили своєю особливістю. Це було невелике шоу і особисто для мене - взірець того, як варто будувати якісні доповіді. Я дуже радий тому, що доповідачі послухали рекомендацій і розділили доповідь на дві, що дозволило, як на мене, всім, хто слухали доповіді, зрозуміти, з якими першими кроками зустрінеться кожен після того, як почне портувати модулі з сімки на вісімку. Дякую вам, колеги.

Круглий стіл, який проводив я і Андрій Постніков був максимально сильно форсований в контексті розвитку спільноти і можливостей всунути в вісімку щось корисне тим, хто цього хоче. Сподіваюсь, що люди отримали відповіді на свої запитання. Головне запитання, яке особисто мене вразило і вже після кемпу розгубився - "з чого почати з Друпал 8?", так як виявилось, що для багатьох вісімка і доповіді по ній виявились дуже і дуже складними. Вже пізніше, будучи на відпочинку і обдумуючи даний феномен зробив для себе висновок, що друпалкемп - дуже неефективна подія для навчання її учасників і несе виключно оглядовий характер. Схожий висновок щодо ефективності було зроблено організаторами і в 2010 році.
 

Як постійний учасник кемпу скажу, що традиційно конференція в Києві носить високотехнічний характер, на якій можна зустрітись і поспілкуватись із професіоналами своєї справи, а також послухати якісні доповіді на різні теми. Особисто мені не вистачило тематик для бізнесу і для менеджменту проектів, а от тем для розробників - було досхочу і на різні смаки.
Дуже дивним було те, що тем локалізації на конференції не було зовсім. І для мене особисто це дуже тривожний сигнал. Сподіваюсь, що на наступних конференціях даний недолік буде виправлено.

 

Я дуже вдячний як учасник організаторам і доповідачам за якісно складену програму і особисто всім, хто готував доповіді по Друпал 8, так як це дозволило людям на початковому рівні ознайомитись із системою, яка буде головною темою конференцій, проектів і кафе кілька наступних років.
Також дуже вдячний учасникам і слухачам за влучні і важливі запитання доповідачам і мені, так як це дозволило максимально повно розкрити заявлені теми і донести бажану інформацію

Категорія: Відгуки