Інтерв'ю зі мною для drupal.ua

Цим інтерв'ю я хочу продовжити серію знайомств з видатними друпалерами, започатковану Олександром Швецьом тут.

Сьогодні ми познайомимося з Андрієм Поданенко ака podarok, людиною, з якою асоціюється український переклад Drupal (як виявиться пізніше - не тільки український, не тільки переклад).

Зі свого боку хочу подякувати Андрієві за те, що він люб'язно погодився дати інтерв'ю, за те, що знайшов для цього час в досить пізню годину (інтрев'ю бралось після півночі). І саме головне - за щирі та розгорнуті відповіді. Дякую, Андріє!

- Ти являєшся чи не найвідомішим та найпопулярнішим друпалером в Україні. Всі, хто локалізує свій сайт на Drupal українською, мають завдячувати саме тобі.

Мені приємно чути ці слова. Зроблю лише деяку "поправку на вітер" - моя робота по локалізації дещо перебільшена, адже левову частку перекладу я запозичив з лінуксів, bsd і інших систем, взявши переклади з яких дуже багато рядків просто співпало (Примітка. редактора: В Drupal використовується така ж сама система (gettext) для роботи з перекладами на інші мови, як і в unix-системах. Принцип полягає в тому, що в коді стрічка, яка має бути перекладеною на іншу мову виділяється визначеним чином, а переклад на іншу мову - це файл зі стрічками на базовій мові (англійській) та на новій (наприклад, українській). Таким чином можна використовувати вже раніше зроблені переклади стрічок з unix-систем для пришвидшення перекладу Drupal).

- В інтернет можна знайти багато інформації про тебе. Ти займаєшся розробкою веб-сайтів з допомогою Drupal, підтримкою українського перекладу, і, якщо я не помиляюсь, російського також.

Додай сюди також "прапорець" білоруського. Менеджером цієї мови мені також "пощастило" бути.

- Окрім твоєї зайнятості в ІТ сфері, ти також являєшся гештальт-терапевтом. І навіть роздаєш інтервью, в т.ч. на радіо.

З цим гріхом мабуть прийдеться погодитись.

- Сучасне життя стрімке, і інформація, яку можна знайти в інтернет, не завжди актуальна. Звідси виникає таке питання: чим ти займаєшся зараз, що зараз являється актуальним в твоїй професійній діяльності? І взагалі, щоб я не ввів людей в оману, розкажи нашим читачам коротко про себе.

Наразі в мене в житті дві чітких лінії інтересів.

Перша - це ІТ сфера. Тут я віддаю свій мозок і енергію в Drupal, адміністрування складних систем, підтримку і супровід мереж, вебсистем, навчанню цій нелегкій справі.

Друга - це сфера психотерапії. Тут віддаю своє серце і майже весь вільний час. Навчаюсь на терапевта, приймаю перших клієнтів і планую розвиватись і насолоджуватись цією незвичною сферою.

- Не можу не поцікавитись, як ти все встигаєш? Робота, активна участь у розвитку Drupal, гештальт-терапія, впевнений, що ще є хоббі, ну і найголовніше, ти ще й сім'янин, якщо я не помиляюсь. Як саме ти знаходиш цей баланс між роботою та особистим життям? Звідки стільки енергії?

Питання в дечому філософське. Якось я натрапив в мережі на слова:

"Если вы достаточно безумны, чтобы заниматься делом, которое любите — вы обречены прожить жизнь, полную смысла." (с) Герберт Келлехер

... і вони мене вразили. Я шкодую, що не натрапив на них дещо раніше... років 4-5 тому.

На початку цього (2011) року я змінив своє життя, перейшовши із стабільної Поліграфії, в якій я отримував деяку суму грошей за свою здатність працювати на конвеєрі в зовсім нестабільну, але цілковито непередбачувану сферу "хоббі", в якій маю змогу вдосконалюватись в середовищі Drupal, а також отримувати задоволення від надання різноманітних послуг в ІТ сфері.

Робота, яка приносить задоволення - не виснажує. Ось наприклад, як сьогоднішній день - вже 13 годин за комп'ютером, а все ще є енергія і сили для відповідей тобі.

Щодо гештальт-терапії, то сьогодні перший день після триденного марафону навчання на Діаголовій моделі і лекцій по гештальту, а таке переключення додає додаткових сил, вибач за тавтологію.

Баланс дуже простий - поставивши гроші не на перше місце - їх стало дещо менше (сподіваюсь ненадовго), але при цьому задоволення від життя і від справи, якою займаюсь - зросло в рази. Цим і наповнююсь.

- Схиляю голову, далеко не кожний може піти на таку жертву часом, це прояв мужності та прагення жити в гармонії з самим собою.

Дякую за ці слова.

- А муза є? Хто чи що тебе надихає?

Муза - це моя дружина. Вона, як не дивно - веде блог чудес etcetera.com.ua, вдосконалюючи свої знання в Drupal. Також вона навчається на гештальт-терапевта, що є значною взаємопідтримкою в становленні нас в цій професії.

Якщо перевести фокус на "що", то в моєму житті мене надихають стосунки з друзями, спілкування з знайомими, кількість яких в останній час значно зросла

- Було б дивно, якби в цьому інтервью я не розпитував би тебе про Drupal :) (хоча обіцяю, що повернемося до тем, шо не стосуються ІТ). Таке питання: в твоєму інтерв'ю, яке було оприлюдено 19-го лютого 2010 року, в тебе запитували про сьому версію Drupal і ти казав, що час від часу її пробуєш, і вона ще сира. Припустимо, що людина обирає Drupal, версія 7.2 (найактуальніша) стабільністю теж не сильно відрізняється. Чи є резон їй спробувати 6-у версію, яка вже як не як але перевірена часом?

Звісно, що так! Історія - це важливо. D6 наразі знаходиться в стадії, коли він все ще актуальний.

Кількість модулів, які написані для нього - це мабуть єдиний аргумент, який досі ще тримає його на плаву, але тенденція така, що активність розробників в останній час щодо новинок в Drupal 8 (!!!) - така висока, що часом глянути на D6 просто не вистачає сил.

Тенденція в бізнесі така, що клієнтам, яким потрібно швидко і дешево - простіше запропонувати якесь готове рішення на D6, щоб швидше стартанути. Звісно, що це рішення повинно бути обдуманим і з врахуванням можливості відносно безболісного переходу на D7. Саме такі сайти в останній час я намагаюсь створювати.

Щодо стабільності Drupal 7.2 - я дуже здивований, - в мене чітке відчуття її повної готовності до production, я сам нещодавно тестував ядро + commerce + rules + feeds + views на 1 000 000 + товарах інтернет магазину і вона показала себе з максимально хорошого боку.

- Гарні новини. Тобто з наступного релізу можна очікувати дійсно стабільного коду. Такі відчуття присутні?

Насправді реліз 7.2 - вже стабільний, я саме це мав наувазі.

- Для тих хто не в курсі, чи є у 7 версії щось революційне в порівнянні з попередньою версією?

Є, і багато. Першочергово - це PDO , ака portable database object ака система класів для роботи з базами даних - тепер D7+ (D6 +/- теж із відповідним backport ака dbtng ) може працювати практично зі всіма на сьогодні існуючими базами даних для зберігання інформації.

Важливе вдосконалення - FieldAPI в ядрі - це глибоко модернізована CCK , яка дозволяє необмежену гнучкість для створення типів матеріалу.

Сильною стороною D7 є система кешування - досі маньяки працюють над її оптимізацією і наразі навантаження на серверну частину простіше оптимізувати саме під сімкою.

Неймовірну роботу зробила армія розробників для вдосконалення API Drupal - в результаті поріг входження в розробку з допомогою тепер вже не CMS, а CMF Drupal, став набагато нижчий - як показує практика, - кількість коду, який пишеться під D7 в кілька разів менша, аніж аналогічний функціонал вимагав під шістку.

Революційною є також система темізації. Як на мене вона стала більш простою для розуміння і створення динамічних тем і шаблонів стало простішим і логічнішим в порівнянні із D6.

Сказав не все, але це, мабуть, головні тези.

- Ну "для тих хто в танку" це більш ніж достатньо :). На твою думку, чи існує в Україні дефіцит спеціалістів Drupal? Таких людей, яких залучаєш до проекту і не займаєшся їх навчанням?

Звісно, що існує. Мабуть це карма така в нашого менталітету - працювати мало, заробляти багато. Як показує досвід - drupal швидко викриває таких спеціалістів. Не один раз доводилось виправляти помилки, зроблені "попередніми" розробниками.

Саме зараз я займаюсь навчанням двох майбутніх спеціалістів по Drupal, і причиною цьому є не тільки те, що готових спеціалістів мало, а й те, що ринок не дуже готовий до стабільної оплати таких спеціалістів. Як сказав один із співробітників, який, нажаль, звільнився і перейшов в іншу компанію - drupal-розробка в Україні для українських (!!!) замовників нагадує більше "клуб фанатів drupal", чим справді професійну сферу розробки і бізнесу поряд з цим.

Рівень знецінювання послуг професійних розробників замовниками часом прирівнюється до рівня відчаю самих розробників, які роблять помилку і працюють "за їжу", знецінюючи цим свою роботу. Це і сумно і повчально водночас.

- А чи бачиш ти можливість виховати замовників? Привчити їх, що послуги розробника дешево коштувати не можуть.

Звісно, що бачу. Не один раз відправляв замовників. Особливо полюбляю це робити після слів - "Та мені це пропонують за 400 грн." (сума тут не важлива, особливо к контексті того, що банальний розрахунок годин роботи відділу розробки говорить про вартість в 8000 грн).

Слово "виховати" мені не дуже подобається. Воно не відображає суті того, що в нього насправді вкладається. Тут грає роль, що часом, а іноді часто, замовники, які чують слово opensource вкладають в нього поняття, що це можна завантажити безкоштовно і відповідно це не може коштувати дорого, або більше певної суми. Сума ця, звісно, прирівнюється затратам на поїздку в метро на зустріч із замовником.

Але в цьому дика біда самого замовника, адже в сфері opensource він оплачує професіоналізм розробників, а не сам opensource. Більше того, багато часу тратиться на пояснення замовникам дуже важливого, а саме того, що оплачуючи роботу спеціалістам сфери opensource він отримує в підтримку цілу армію розробників, які, у випадку неспроможності реалізувати деякий функціонал, можуть бути "замінені" іншими спеціалістами цієї ж сфери, на відміну від closesource, де це часто неможливо, або надто дорого.

- А чи обов'язково клієнту знати, з допомогою opensource чи closesource буде вирішуватися його задача?

Звісно, що ні, але часом саме opensource стає козирем в процесі переконання клієнта по причині, згаданій вище.

- Зрозуміло. Від клієнтів повернусь до drupal-спільноти. Як ти вважаєш, Українська спільнота Drupal існує?

Дивне питання, навіть не уявляю, як можна відповісти на нього "ні".

- Тоді інше питання? Як можна визначити цей факт?

Ми в п'ятірці перших по статусу перекладу всіх модулів і ядра Drupal, ми стабільно організовуємось в ДрупалКемпи кожного року. Кількість активних друпалерів саме в Україні перевищує 1000 чоловік.

- 1000 чоловік - цифра гарна. Але ж нас, скільки там, ще десь 40 000 000 залишилось ;) Як можна посприяти розширенню нашої спільноти?

Розширення - це цікаво. 1000 - це цифра, в якій ключовим словом є саме "активних", тобто тих, які часом непомітно, але вкладають свою працю в розвиток Drupal і світяться на drupal.org.

Щодо розширення - важливим фактором і сприятливим для розвитку є створення регіональних груп, таких, які вже є в Києві, Сімферополі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Луцьку і інших містах. І груп, в яких першочергово стоїть не комерція, а саме розвиток і навчання. Цей фактор дуже важливий. Opensource базується на відсутності комерційної складової в перших рядах. Ніхто її не заперечує і звісно вона не останній фактор, але комерціалізація відкритого коду завжди приводила до деякого "банкрутства", розтягнутого в часі.

Мабуть навчання в цій сфері - це також один з важливих факторів. Звісно, що навчання базується виключно на створенні можливостей для обміну досвідом. що і спостерігається зараз в Українській Drupal спільноті.

- О, ти зачепив тему навчання. Як ти вважаєш, це було б добре ввести в шкільну программу вивчення Drupal? Чи є в цьому доцільність?

Суніваюсь, що є доцільність в саме поглибленному вивченні Drupal, швидше гарно було б бачити деякий рух в бік розширення знань в сфері взагалі сучасної веб-розробки.

- Скільки, на твою думку, потрібно часу, щоб зі звичайного недурного хлопця (дівчини) виростити професійного друпалера?

Півроку.

- А чому так довго навчають програмістів в інститутах?

Я скептично ставлюсь до існуючої системи освіти в нашій державі... Вона спрямована швидше на створення ефекту зайнятості процесом, чим на процес навчання. Викладаючи комп'ютені курси в свій час спостерігав, що людям достатньо 3-6 місяців для поглиблення знань в сфері, яка викладається. Єдина умова - бажання навчитись і навчити.

- Андрій, мені відомо, що ти приймаєш участь у кожному київському ДрупалКемпі. Також ти являєшся співорганізатором деяких з них. На початку червня цього року в Києві проходив черговий кемп, в якому ти також приймав участь, як мінімум в якості доповідача. Які враження в тебе залишились після відвідування цього заходу? Що сподобалось чи навпаки?

Враження перше - рівень наш зростає. Це радує і це дуже важливо, адже з таким рівнем доповідачі теж навчаються, переймають досвід у інших. Як відомо все знати неможливо, а з таким рівнем, який я спостерігав на Кемпі 2011 - ділитись знаннями є з ким, і навчатись в кого.

Щодо недоліків - вони мабуть є, але я не схильний акцентувати на них увагу - не люблю втрачати час на це - знаю, що огранізатори враховують їх кожного разу і цього достатньо.

- Провокаційне питання: чому ти так рідко буваєш на Drupal Cafe? З твоїм вмінням виступати перед публікою ти можеш посприяти збільшенню кількості прихильників Drupal.

Я вже відповідав на це питання - моє навчання на психотерапевта незрозумілим мені способом конфліктує четвергами саме з Drupal Cafe.

- Прикро, потрібно замовити інший день :) Переглянувши всі свої попередні питання, від пестріння слова "Drupal" стає трохи нудотно. І тут ти згадуєш про психотерапевта, за що тобі дякую. Ти - гештальт-терапевт. Не можу в тебе не запитати: що це таке, гештальт-терапія? Хто такий гештальт-терапевт, і як це тобі допомогає в повсякденному житті?

Гештальт-терапія - це така невизнана демократією професія, в якій терапевти допомагають створити середовище, де клієнтам стає можливо проживати своє життя ближче до своїх бажань і потреб. Це наука почуттів, філософський спосіб мислення, особлива здатність зберігати життєві сили в самі хороші і самі складні періоди життя, здатність навчати цьому.

Мені вона допомагає насолоджуватись кожною секундою життя, невичерпний ресурс...

- Тепер питання джерела енергії з'ясовано. Чи варто нашим друпалерам переживати, що гештальт-терапія назавжди забере у нас Андрія Поданенка?

Я нічого не знаю про майбутнє :) Мені дуже подобається ідеологія Drupal і спільноти, яка формується навколо нього. Якщо мої знання будуть корисні спільноті, я буду в ній, якщо по якійcь причині в моєму житті з'явиться щось більш важливе і цікаве - все можливо.

- Якщо в ти відійдеш від Drupal, наша спільнота втратить найбільшого альтруіста. Тому прошу, продовжуй суміщати психологію та розробку. І, напевно, останнє запитання: щоб ти порадив би людині, яка для себе вже обрала Drupal, але робить у ньому свої перші кроки? Адже відомо, що далеко не всі, хто його спробував, залишаються його прихильниками.

З порадами в мене важко, особливо в світлі того, що я навчаюсь не давати порад, але все ж можу дещо сказати. Якщо по якійсь причині складність Drupal є непереборною, і час розробки з його допомогою не дає задоволення від процесу - найкращим кроком буде погляд на альтернативні системи, особливо, якщо вони приносять задоволення. Якщо, все ж таки, серцем і бажанням є впевненість саме в Drupal - найбільшою підтримкою з мого боку буде побажання якнайбільшої кількості запитань з приводу труднощів, які виникають на шляху вивчення цієї системи. Тільки запитання можуть сприяти навчанню.

 
Місця: Київ
Категорія: Інтерв'ю